Hvordan skader rygning dine tænder og mund?

De fleste ved nok, at tobaksrygning er skadeligt for tænderne og munden. Men hvordan er det helt præcist, at tobaksrygning påvirker tænderne og munden? Det giver vi et svar på i dette blogindlæg om rygning.

Kræft i mundhulen

En af de værste konsekvenser ved tobaksrygning er oral cancer (kræft i mundhulen). Sammen med alkohol er tobaksrygning den dominerende årsag til kræft i mundhulen. Rygning alene øger risikoen for at få kræft i mundhulen 2-4 gange.

Paradentose

Tobaksrygning øger risikoen for paradentose (tandkøds- og knoglebetændelse) betydeligt. Der er normalvis gode chancer for at stoppe paradentosen ved behandling, men rygning forringer mulighederne for en succesfuld behandling. Det skyldes, at rygning forringer den helingsproces, som tænderne og tandkødet har behov for efter en behandling ved tandlægen eller tandplejeren. Har man fået konstateret paradentose, anbefales det stærkt, at man stopper med at ryge, da paradentosen i værste tilfælde kan medføre tandtab.

Tandimplantater

Den forringede helingsproces påvirker også tandimplantater. Rygere har en langt større risiko for at miste tandimplantater sammenlignet med ikke-rygere. Rygning er derfor den mest afgørende faktor, om tandimplantater mistes.

Sårheling

Nikotinen fra tobakken får vores små blodkar til at trække sig sammen, hvilket medfører en forringet blodtilførsel til vævene omkring tænder og mund. Det betyder, at helingsprocessen efter forskellige tandbehandlinger (f.eks. paradentose og tandimplantater) er kraftigt nedsat.

Misfarvning

En mindre skadelig konsekvens af rygning er misfarvning. Dog er vores tænder vigtige for vores fremtræden, og for de indtryk vi skaber hos andre. Rygning misfarver både tænder og fyldninger samt kanten mellem tand og fyldning. Misfarvning forårsaget af tobak, er kraftigere end den misfarvning, der kommer fra kaffe, te og rødvin. Meget af misfarvning kan fjernes ved almindelig tandrens, men de misfarvninger, der kommer i kanten mellem tand og fyldning, kan kun fjernes ved udskiftning af fyldningen.