Hvorfor forebyggende tandbehandling er vigtigt

”Forebyggelse er bedre end behandling” – det er noget af det første, man som tandlægestuderende lærer på undervisningsklinikken. Og det er der en god grund til. De fleste tandproblemer skyldes nemlig dårlig hjemmetandpleje. Den kedelige realitet er, at alt for mange ikke tager hjemmetandplejen alvorligt, indtil skaden er sket. Forebyggende tandbehandling handler altså om, at minimere risikoen for tandsygdomme.

Forebyggende tandbehandling indeholder flere elementer, hvoraf de vigtigste er opridset nedenfor:

  • Tandbørstning og brug af tandtråd
  • Sund kost
  • Undervisning i hjemmetandpleje
  • Rutinebesøg hos tandlægen

 

Tandbørstning og brug af tandtråd

Forebyggende tandbehandling starter med hjemmetandplejen. Alle patienter har fået fortalt (eller burde have fået fortalt) af deres tandlæge, at man skal børste 2 gange dagligt og bruge tandtråd mindst 1 gang om dagen. Formålet med dette er at fjerne plak, som er en bakteriebelægning, der ses som en gul/hvid masse langs tandkødsranden. Plakken forårsager skader på både tænder og tandkød f.eks. i form af tandkødsbetændelse eller huller. Det er ikke nok blot at børste tænder 2 gange om dagen – det skal også gøres korrekt.

Det anbefales, at du børster dine tænder i minimum 2 min. Dette sikrer, at du kommer hele vejen rundt.

Sund kost

En sund kost spiller en vigtig rolle i den forebyggende tandbehandling. Hyppig indtagelse af syreholdige drikke- eller fødevarer kan medføre syreskader på tænderne. Det som man kalder erosion. Erosion er et varigt tab af tandemalje, som man altså ikke kan få igen. Derudover skal man naturligvis også minimere indtagelsen af sukker, da sukker fungerer som brændstof for tændernes bakterier. Bakterierne omdanner sukkeret til syre, hvilket igen medfører tab af tandsubstans.

Brug sugerør, hvis du drikker syreholdige drikkevarer. Dermed undgår du, at tænderne komme i direkte kontakt med syren.

Undervisning i hjemmetandplejen

Det er ikke alle, der lige ved, hvordan man bedst tager sig af sine tænder. Derfor er undervisning i hjemmetandpleje hos din tandlæge eller tandplejer vigtig. Undervisningen indeholder blandt andet instruktion af korrekt tandbørstning og motivation til at vedligeholde hjemmetandplejen.

Rutinebesøg hos tandlægen

Uanset hvor dygtig du er til passe dine tænder, så vil du aldrig kunne fjerne al bakteriebelægningen. Der dannes nemlig også tandsten, som er forkalkede bakterier. Disse kan ikke fjernes med almindelig hjemmetandpleje. Derfor bør du altid tage til tandlægen til et rutinetjek. På den måde sikrer du dig også, at tandsygdomme ikke får lov at udvikle sig.

Overholder du disse 4 punkter, så vil du minimere risikoen for tandbehandling betydeligt. Dermed sikrer du dig sunde tænder hele livet, og du slipper for dyre tandlægeregninger. Det er derfor, at vi i Greve TandlægeCenter har en filosofi, der lyder: ”Bevar dine egne tænder – hele livet!”

[/fusion_text]