Paradentose
Hvad er paradentose?
Paradentose (eller parodontitis som det kaldes på fagsprog) er en alvorlig grad af tandkødsbetændelse, som karakteriseres ved at have spredt sig ned til omkring tandroden. Sygdommen opstår fordi bakterier får lov til at trænge ned under tandkødet, hvor det ikke er muligt at gøre rent med tandbørsten. Når bakterierne ligger uforstyrret omkring tandroden, så vil de begynde at nedbryde den tandbærende del af knoglen og det bløde væv, der støtter tænderne. Dette fører til, at tænderne vil blive løse og i sidste ende falde ud. Jo mere alvorlig paradentosen er, jo løsere bliver tænderne.
Nedenfor ses tre forskellige stadier af paradentose:
Tandkødsbetændelse og paradentose hører til blandt de hyppigst forekommende sygdomme hos mennesker overhovedet. I undersøgelser har man fundet tandkødsbetændelse hos 90% af de 20-årige i Danmark, og de har derfor stor risiko for at udvikle paradentose senere i livet. (Kilde: Tandlægeforeningen)
Typiske tegn på tandkødsbetændelse er:
- Rødme langs tandkødsranden
- Hævet tandkød
- Blødning ved tandbørstning
- Dårlig ånde
Hvorfor har vi stort fokus på paradentosebehandling?
Det ligger helt centralt i vores behandlingsfilosofi, at vores patienter skal bevare deres egne tænder gennem hele livet. Derfor har vi i Greve TandlægeCenter et stort fokus på behandling af paradentose, da paradentose desværre er den hyppigste årsag til tandtab i Danmark – selv blandt dem, der børster omhyggeligt.
Dét, som er særligt farligt ved paradentose, er at de fleste slet ikke opdager, at de har paradentose før sygdommen er fremskreden, og tænderne begynder at løsne sig. Det gode er, at paradentose kan behandles, hvis det opdages i tide. Derfor er det vigtigt, at du regelmæssigt kommer til eftersyn hos vores tandplejere, således at sygdommen ikke får lov til at udvikle sig.
Behandling af paradentose hos Greve TandlægeCenter
Formålet med en behandling af paradentose er at standse sygdommen, så tænderne ikke mister mere fæste. Der sigtes altså efter, at vores patienter kan bevare deres egne tænder så længe som muligt.
Behandlingen indledes med en kortlægning af sygdommens omfang, hvilket gøres ved at opmåle tandkødslommerne.
Herefter foretages selve paradentosebehandlingen, der består af en udrensning af tandkødslommerne samt rensning og glatning af tændernes rodoverflader, hvilket gør det svært for nye bakterier at sætte sig igen. Dette kaldes tandrodsrensninger. En paradentosebehandling skal gentages ca. 2-4 gange om året, således at paradentosen kan holdes nede.
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at suplere den normale paradentosebehandling med antibiotikum.
En paradentosebehandling er et samarbejde mellem patient og behandler. Tandlægen eller tandplejeren vil instruere og motivere patienten til at få og bevare en god mundhygiejne. Hvis patienten er ryger, vil behandlingen også indeholde motivering til rygestop. Dette skyldes, at rygning forværrer sygdomsprocessen, og det kan være vanskeligt at stoppe sygdommen, hvis rygningen ikke indstilles.
Kan paradentose helbredes?
Heldigvis kan paradentosen standses. Dog er det vigtigt, at man som minimum følger disse tre råd:
- Gør ekstra meget ud af din hjemmetandpleje, og vedligehold den gennem hele livet. En succesfuld behandling af paradentose afhænger i høj grad af patienten.
- Stop rygning! Rygning har en forværrende effekt på paradentose, og nedsænker samtidig helingen efter en behandling. Et rygeophør anbefales derfor på det kraftigste.
- Sørg for regelmæssigt at få kontrolleret dit tandkød og renset dine tænder.
Overholder man ikke disse tre råd, vil paradentosen hurtigt kunne blusse op igen og udvikle sig.