Infraktioner – revner i tænderne

En infraktion er en revne i tandbenet (dentinen). Har man fået en infraktion, kan det gøre ondt i tanden, når du tygger på noget hårdt eller sejt. Den pågældende tand kan også være følsom, når du spiser eller drikker noget koldt. Revnen er en slags ”træthedsbrud”, som opstår som følge af mange års hårdt arbejde og ses hyppigst i tænder med tandfyldninger. Jo større tandfyldning, jo større er risikoen for, at der opstår en revne.

Revnen i dentinen kan sjældent ses, fordi den ligger under fyldningen. En sådan revne kan ikke gro sammen igen, og smerterne fra en revne i dentinen forsvinder ikke af sig selv. Revnen kan i sidste ende medføre, at tanden flækker. Er det en del af tandkronen, der knækker af, kan tanden oftest reddes med en fyldning eller krone.

Behandling:

Har du symptomer fra en tand med en infraktion, skal den behandles, så den ikke belastes, hver gang du tygger. Har der kun været en mindre fyldning i tanden, kan man udskifte den gamle sølvfyldning med en plastfyldning.

Nogle gange kan en revne i tanden resultere i skader på tandnerven. Er det tilfældet, skal tanden rodbehandles. Er der tale om en stor fyldning, eller er tanden hårdt belastet ved tygning, kan det være nødvendigt at lave en krone af guld eller porcelæn. Flækker hele tanden, herunder roden, på langs, er der ikke anden behandlingsmulighed end at trække tanden ud.