Hvordan påvirker sukker dine tænder?

Der er overvældende evidens for, at sukker spiller den absolutte hovedrolle i udviklingen af caries (huller) i tænderne. I dette blogindlæg gør vi dig klogere på, hvordan sukker helt konkret påvirker dine tænder.

Sukkers påvirkning af tænder

Ud over tænder er der 2 ting, der skal være til stede for, at du kan udvikle huller i tænderne: Bakterier og sukker. Bakterier er en ting du ikke kan undgå, da der altid vil være bakterier i munden og på tænderne. Det er dem vi fjerner, når vi børster tænder. Fjernes disse ikke regelmæssigt lægger de sig som en sammenhængende belægning på tænderne, der kaldes plak.

Når bakterierne bliver tilført sukker omdanner de denne til syre, som ætser tænderne.

Indtager man kun en lille mængde sukker, så kan vores spyt skylle syren væk. Indtager man derimod en stor mængde sukker, og der samtidig er en stor mængde af plak på tænderne, så kan spyttet ikke nå at skylle syren væk. Hermed udvikles der huller i tænderne.

Vigtige ting at vide

  • Det er ikke kun de typiske sukkerholdige sager som slik og sodavand, der giver risiko for huller i tænderne. Det er ligeledes naturligt sukker, der findes i f.eks. mælk og frugt.
  • Jo længere tid sukkeret er i munden, jo større er risikoen for huller i tænderne. Her skal man opmærksom på de sukkerholdige sager, der typisk klistrer sig til tænderne. Blandt de store syndere kan nævnes bolsjer, karameller og vingummi.
  • Det er ikke kun tiden, der er vigtig. Hyppighed er også en vigtig faktor. Jo oftere du spiser sukker, jo bedre bliver bakterierne til at lave huller i tænderne.
  • Det er de sukkerholdige ting du indtager mellem hovedmåltiderne, der er de værste.

Gode tips til at undgå huller i tænderne

  • Brug sugerør, når du drikker sodavand. Så undgår du nemlig, at sukkeret kommer i kontakt med tænderne.
  • Børst tænder regelmæssigt, da du dermed formindsker mængden af de syreproducerende bakterier.
  • Besøg din tandlæge regelmæssigt. Ofte udvikles der tandsten på dine tænder, som er gode til at holde fast på bakterierne. Da du ikke kan fjerne tandsten vha. tandbørstning, er det vigtigt at få fjernet disse hos din tandlæge.